Volgordelijkheid toevoegen

U kunt volgordelijkheid tussen diverse activiteiten aanmaken. U kunt bijvoorbeeld een praktijkactiviteit laten volgen op de lessen waarin het onderwerp is behandeld.

Om volgordelijkheid toe te voegen, doet u het volgende:

1. Klik in het scherm Activiteit-editor op de tab Opvolgend (zie 1 hieronder). Afhankelijk van uw huidige taak is het venster Activiteit-editor misschien al geopend:
    • Wanneer u handmatig een activiteit aanmaakt, voert u activiteiteigenschappen in de tab Algemeen van het scherm Wijzig activiteit in.
    • In alle andere scenario´s, voegt u volgordelijkheid toe aan een bestaande activiteit. Om een activiteit te wijzigen, klikt u met de rechtermuisknop in de tabel in de tab Activiteiten, en vervolgens op Activiteit aanpassen. Het venster Activiteit-editor wordt geopend.
  2. In de lijst Activiteiten (2) op de tab Opvolgend selecteert u de activiteiten waaraan u volgordelijkheid wilt toevoegen in combinatie met de activiteit die u op dat moment bewerkt.

Tip: Om het filter op de lijst te wijzigen, selecteert u een ingang in de lijst Filter boven de lijst Activiteiten. Om het filter te verwijderen en alle geldige kandidaatactiviteiten weer te geven, selecteert u [Niets geselecteerd].

3. Een screenshot met cijfers waarmee de positie van elementen op de tab Opvolgend wordt beschreven

Volgordelijkheid toevoegen (klik op de afbeelding om deze uit te breiden)

4. Afhankelijk van het soort relatie dat u wilt aanmaken, klikt u op de pijl tussen de lijst Activiteiten en Gelijktijdige activiteiten (zie 3 hierboven), Voorafgaande activiteiten (4), of de lijst Opvolgende activiteiten (5). De activiteiten worden van de lijst Activiteiten verplaatst.
  5. Als u activiteiten toevoegt aan de lijst Opvolgende activiteiten, moet een minimum- en maximumruimte tussen de activiteiten (6) worden ingesteld. De ruimte wordt altijd ingesteld vanuit de voorgaande activiteit. U stelt de ruimte dus alleen in als u activiteiten toevoegt aan de lijst Opvolgende activiteiten:
    • Om een exacte ruimte te specificeren, gebruikt u de functie Tijd (Dag:Uur:Minuut). Eén dag wordt als exact 24 uur gezien.
    • De ruimte wordt gemeten vanaf het einde van de voorgaande activiteit tot aan de start van de opvolgende activiteit.
    • Een maximum ruimte van 0T:0U:0M betekent dat de opvolgende activiteiten direct moeten volgen op de activiteit die u bewerkt.
    • Ruimtes die u specificeert met de functie Dagen worden anders geïnterpreteerd. Een ruimte van één dag betekent dat de opvolgende activiteit moet plaatsvinden op enig moment op de dag die volgt op de voorgaande activiteit, en dus niet minstens 24 uur na deze activiteit.
  6. Om de volgordelijkheid op te slaan, klikt u op OK.

Resultaat: Wanneer de volgordelijkheid wordt opgeslagen, heeft dit effect op het roosteren:

• Wanneer Enterprise Timetabler de betreffende activiteiten roostert, worden de potentiële dagen en begintijden beperkt door de volgordelijkheid die voor hen geldt.
  • Als er een zelfde-tijd-relatie geldt voor activiteiten en één daarvan wordt geroosterd, worden ook alle betrokken activiteiten geroosterd.
  • Als er een zelfde-tijd-relatie geldt voor activiteiten en één daarvan wordt herroosterd, worden ook alle betrokken activiteiten herroosterd.
  • Als een activiteit waarop volgordelijkheid van toepassing is, al is geroosterd, maar de geroosterde dag en tijd doorbreken de volgordelijkheidsbeperking, wordt een roosterprobleem gegenereerd.