Zachte beperking (soft constraint)

Een voorkeur die de uitkomst van het roosteren van activiteit beïnvloedt. Bijvoorbeeld, de voorkeur van een instituut om activiteiten, indien mogelijk, op het hele uur te laten beginnen. In het scherm Roostervoorkeuren in Enterprise Timetabler, kan de gebruiker zachte beperkingen per type item activeren en de afweging instellen. Een roosteroplossing hoéft niet te voldoen aan zachte beperkingen, maar de oplossingen die er wel aan voldoen, genieten de voorkeur van studenten en staf.