U bent hier: Gebruik Enterprise Timetabler > Roosteren > Een activiteit roosteren > Handmatig een activiteit roosteren

Handmatig een activiteit roosteren

U kunt een dag en tijd kiezen om een ontroosterde begintijd te roosteren. Enterprise Timetabler geeft u een keuze uit geldige begintijden.

Over deze taak: In het roostergebied worden geldige begintijden door blauwe ruiten aangegeven. Geschikte middelen waarvoor u volledige toestemming hebt om te gebruiken, zijn op deze tijden beschikbaar. Om middelen op te nemen waarvoor u toestemming hebt gevraagd om te gebruiken, gebruikt u aanvraagmode. De begintijden voldoen aan de harde beperking van de volgende items:

• De activiteit.
  • Items die gekoppeld zijn aan de activiteit, zoals zijn module of studentensets.
  • Middelen die geschikt zijn voor de activiteit.

Een geschikt middel heeft de volgende kenmerken:

• Het voldoet aan de vereisten van de activiteit. NB: Als de activiteit een vooraf ingestelde vereiste voor een middel heeft, kunnen alleen de begintijden waarop het middel beschikbaar is, geldig zijn.
  • De middelen zijn eigendom van, of worden gedeeld met de afdeling van de activiteit.
  • Als het een zaal betreft, is de capaciteit gelijk aan of groter dan de grootte van de activiteit.
  • Als het een zaal betreft, heeft het een zone die overeenkomt met, of deel uitmaakt van de zone van de activiteit.

Om handmatig een activiteit aan te maken, doet u het volgende:

1. Selecteer een item in het Objectenoverzicht; vervolgens selecteert u in de tabel in het Activiteitenoverzicht de activiteit die u wilt roosteren.
  2. Klik op de tab Gecombineerd Rooster boven het roostergebied.
  3. Bekijk de roostervoorkeuren en rooster opties om u ervan te verzekeren dat hun instellingen geschikt zijn.
  4. Bekijk de keuze aan begintijden.

NB: In een roostercel die een ongeldige begintijd vertegenwoordigt, toont Enterprise Timetabler gekleurde balken.. Voor meer informatie over de reden waarom de activiteit niet op die tijd geroosterd kan worden, klikt u met de rechtermuisknop op de corresponderende roostercel; redenen worden getoond in de tab Redenen. Standaard worden acht redenen getoond; u kunt de limiet veranderen.

Tip: Enterprise Timetabler kan bepalen welke activiteiten het gebruik van een ongeldige begintijd voorkomen. Voor iedere blokkerende activiteit identificeert Enterprise Timetabler of deze herroosterd kan worden of dat zijn middelen herverdeeld kunnen worden, zodat de activiteit niet langer de activiteit blokkeert die u wilt roosteren.

5. Kies een begintijd en een dag en klik vervolgens met de rechtermuisknop in de roostercel die de begintijd vertegenwoordigt.

NB: Een groene balk achter iedere diamant geeft aan hoe geschikt de begintijd is. De langste groene balken zijn de beste begintijden. Meer informatie over de groene balken vindt u in Toon scores. Om de groene balken te verbergen, klikt u op Toon scores in de werkbalk van het Rooster.

6. Om de activiteit op dat tijdstip te roosteren, klikt u op Rooster hier.
  7. Om de activiteit op dat tijdstip te roosteren en tegelijkertijd de bijbehorende eigenschap van voorgestelde dagen en tijden in te stellen, klikt u op Hier Roosteren (Voorgestelde Dag/Tijd). Meer informatie over voorgestelde dag en tijd vindt u in Activiteiteigenschappen.

Resultaat: De activiteit is geroosterd op de geselecteerde dag en tijd, en Enterprise Timetabler wijst middelen toe aan de activiteit. De activiteit wordt aan het rooster van zijn middelen toegevoegd en aan het rooster van de andere items waaraan de activiteit is gekoppeld.