U bent hier: Gebruik Enterprise Timetabler > Activiteiten > Een nieuwe activiteit toevoegen > Volgordelijkheid toevoegen

Volgordelijkheid toevoegen

U kunt volgordelijkheid tussen diverse activiteiten aanmaken. U kunt bijvoorbeeld een praktijkactiviteit laten volgen op de lessen waarin het onderwerp is behandeld.

Om volgordelijkheid toe te voegen, doet u het volgende:

1. Klik in het scherm Wijzig activiteit op de tab Opvolgend. Afhankelijk van dat waar u mee bezig bent, is het scherm Wijzig activiteit misschien al geopend:
    • Wanneer u handmatig een activiteit aanmaakt, voert u activiteiteigenschappen in de tab Algemeen van het scherm Wijzig activiteit in.
    • In alle andere scenario´s, voegt u volgordelijkheid toe aan een bestaande activiteit. Om een activiteit te wijzigen, klikt u met de rechtermuisknop in de tabel in de tab Activiteiten, en vervolgens op Activiteit aanpassen. Het scherm Wijzig activiteit gaat open.
  2. In de lijst Activiteiten op de tab Opvolgend, selecteert u de activiteiten waaraan u volgordelijkheid wilt toevoegen in combinatie met de activiteit die u op dat moment bewerkt.

Tip: Om het filter op de lijst te wijzigen, selecteert u een invoer vanuit de Filter lijst boven de Activiteiten lijst. Om het filter te verwijderen en alle geldige kandidaatactiviteiten weer te geven, selecteert u [Niets geselecteerd].

3. Afhankelijk van het soort relatie dat u wilt aanmaken, klikt u op de pijl tussen de Activiteiten lijst en de Gelijktijdige Activiteiten, Voorafgaande Activiteiten, of Opvolgende Activiteiten lijst. De activiteiten worden van de lijst Activiteiten verplaatst.
  4. Als u activiteiten toevoegt aan de lijst Opvolgende activiteiten, moet een minimum en maximum ruimte tussen de activiteiten worden ingesteld. De ruimte wordt altijd ingesteld vanuit de voorgaande activiteit. De ruimte wordt dus alleen ingesteld als u activiteiten toevoegt aan de lijst Opvolgende activiteiten:
    • Om een exacte ruimte te specificeren, gebruikt u de functie Tijd (Dag:Uur:Minuut). Eén dag wordt als exact 24 uur gezien.
    • De ruimte wordt gemeten vanaf het einde van de voorgaande activiteit tot aan de start van de opvolgende activiteit.
    • Een maximum ruimte van 0T:0U:0M betekent dat de opvolgende activiteiten direct moeten volgen op de activiteit die u bewerkt.
    • Ruimtes die u specificeert met de functie Dagen worden anders geïnterpreteerd. Een ruimte van één dag betekent dat de opvolgende activiteit moet plaatsvinden op enig moment op de dag die volgt op de voorgaande activiteit, en dus niet minstens 24 uur na deze activiteit.
  5. Om de volgordelijkheid op te slaan, klikt u op OK.

Resultaat: Wanneer de volgordelijkheid wordt opgeslagen, heeft dit effect op het roosteren:

• Wanneer Enterprise Timetabler de betreffende activiteiten roostert, worden de potentiële dagen en begintijden beperkt door de volgordelijkheid die voor hen geldt.
  • Als er een zelfde-tijd-relatie geldt voor activiteiten, worden alle betrokken activiteiten herroosterd als één activiteit wordt herroosterd.
  • Als een activiteit waarop volgordelijkheid van toepassing is, al is geroosterd, maar zijn geroosterde dag en tijd doorbreken de volgordelijkheidsbeperking, wordt een roosterprobleem gegenereerd.